Der har været blæst om Nick Jensens børsnoterede It-selskab I-data, stort set siden at han købte det i 1998.
Historien om I-data begynder dog allerede i 1981, da de første sten til virksomheden lægges af Nels Bjerregaard. Men det er først i foråret 1998, da Nick Jensen og venturekapitalisten Mikael Konnerup - med en fortid i Klaus Riskærs Krepco Holding og Accumulator Invest - kommer ind i billedet, at der for alvor kommer fart over feltet.
Nick Jensen og Mikael Konnerup havde længe haft et godt øje til vennen Nels Bjerregaards firma, der havde slået sig op på at udvikle og sælge løsninger til opkobling af printere.
Store planer
I marts 1998 overtager de kontrollen med selskabet for et ikke nærmere specificeret millionbeløb. Planen var, udtalte Nick Jensen ved den lejlighed, at sætte skub i udviklingen af nye produkter til lokalnet og levere totalløsninger. Samtidig skulle selskabets størrelse udvides betragteligt.
Da Nick Jensen og Michael Konnerup købte I-data havde selskabet en omsætning i størrelsesordenen 162 millioner kroner og 171 ansatte. Bundlinien viste et plus på en halv million kroner, hvilket ikke kan siges at være imponerende, omsætningen taget i betragtning.
Overtagelsen af den nordjyske modemproducent Lasat i Nibe i eftersommeren 1999 blev startskuddet til I-datas korte, men hæsblæsende optur. I december samme år buldrede software-virksomheden ind på Københavns Fondsbørs som det første danske IT-firma. Investorerne stod i kø for at tegne aktier og millionerne trillede ind på kontoen.
Hård kritik
Ikke alle var dog lige begejstrede for I-data og selskabets superoptimistiske frontfigur Nick Jensen. En kritisk artikel i Børsens Nyhedsmagasin i december satte spotlight på Nick Jensens sky makker Mikael Konnerup og hans fortid hos finansmændene Klaus Riskær Pedersen og Ole Abildgaard.
Samtidig beskyldte nyhedsmagasinet Konnerup og Jensen for at ville score en hurtig gevinst på børsintroduktionen af selskabet. Det blev prompte afvist af Konnerup, der gav svar på tiltale i et åbent brev til Børsens Nyhedsmagasin.
Med en halv milliard kroner i baglommen efter den succesfulde børsintroduktion udvidede Nick Jensen sin opkøbsturne til Europa. I august 2000 blev den franske IT-virksomhed MPI Technology købt og samtidig opjusterede I-data forventningerne til årets omsætning til op mod 480 millioner kroner.
De lovende resultater, som aktionærerne var blevet stillet i udsigt i børsprospektet, udeblev dog, men IT-brancen befandt sig på det tidspunkt i en sand jubelrus, og kun få satte spørgsmålstegn ved selskabets formåen.
Aktiemarkedet satte rekord
Aktiekurserne tordnede i vejret og i september 2000 rundede I-data kurs 1075, hvilket gav firmaet en markedsværdi på næsten otte milliarder kroner.
Kursen på I-datas aktie nåede aldrig siden samme højder, men medgangen fortsatte en tid endnu. Det canadiske selskab Eicon Technology blev erhvervet for én milliard kroner, og det 550-mand store firma blev lagt sammen med danske Lasat under navnet Eicon Networks.
I begyndelsen af 2001 begyndte krisen så småt at kunne mærkes i IT-branchen. Kurserne faldt uge for uge, og virksomhederne nedjusterede forventningerne. Kursen på en I-data-aktie var styrtdykket til 405 kroner, men humøret var stadig højt på direktionsgangen i Bagsværd.
I februar lukkede I-data Lasat i Nibe. Samme måned offentliggjorde selskabet sit årsregnskab, og det så ikke godt ud. Omsætningen var langt mindre end ventet, og resultatet endte med et minus på lidt over 50 millioner kroner. Det bekymrede dog ikke Nick Jensen, der overfor analytikere og presse fastholdt de optimistiske udsigter for fremtiden.
Krisen tager fart
Nedturen fortsatte med stadig større hastighed gennem 2001. Datterselskabet Exbit Technology blev solgt fra, men prisen var langt fra så høj som ventet. Aktiekursen styrtdykkede og nåede i april ned på 125. Siden er nedjustering fulgt på nedjustering, indtil I-data i marts i år bad Københavns Fondsbørs om tilladelse til at udskyde sit regnskab.
Fondsbørsen sagde nej, men det blæste I-data på og udsendte herefter et ufuldstændigt regnskab med et rekordstort underskud på 796 millioner kroner. Det mangelfulde regnskab fik kort efter følgeskab af en stærkt alarmerende revisorpåtegning.
Siden har I-data i almindelighed og Nick Jensen i særdeleshed befundet sig i orkanens øje. Store dele af datterselskabet Eicon Networks blev sat til salg og gik få dage senere i betalingsstandsning. I-datas aktie
faldt i begyndelsen af maj til to kroner, og de godt 200 ansatte i Danmark truede med at begære selskabet konkurs, fordi de ikke havde fået deres løn.
Læs mere her om I-data